Results 1 to 10 of 10

Thread: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

  1. #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USJ
    Posts
    61

    Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    Salam semua..
    Nak ajak memana member yg tinggal d kawasan subang.. jom kite mengabihkan mase utk mengasah skill beramai2...

    (sebenarnye borink x tau nak wat pe..)

    Amacam fren... jom le.. jom lee..

    08.00am : Minum pagi kat Mydin Hypermarket USJ 1
    Sambil berkenal kenalan
    09.00am : Shooting time...
    11.30am : Minum minum... sambil konsi pengalaman
    12.30pm : Balik... Jgn lupe g semayang lpas tu...

    Ni target aturcara leee... hehehe...
    Last edited by momentsnap; 22nd December 2009 at 07:24 PM.

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Talking Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    ni antara preparation dia saya kongsi sikit
    mebbe yg lain boleh tambah

    1. dah boleh imagine gambar camana nak gi shoot tu
    2. try sketches sikit-sikit
    3. check weather forecast time tu
    4. check peralatan/gear apa yg sesuai/bakal digunakan*
    5. tentukan tajuk/objektif outing tersebut

    *contoh:
    battery jgn lupa charge siap-siap,
    cf/sd card jgn lupa transfer gambarĀ² lama dlm pc terlebih dulu
    bawak CPL filter kalau perlu, tripod dsb

    enjoy hunting!
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    apa yg menarik pada 25 Dec utk dishoot?? Sedia maklum ia cuti umum dan kebetulan jatuh pada hari Jumaat...hanty cadangkan...tema "Jom Solat Jumaat"...pergi awal2 ke masjid..spt Aji kata rancang betul2 apa yg nak dishoot tu...hanty masih gagal dapatkan komposisi menarik dlm wish list tema ini..antaranya..

    1) keadaan orang ramai/lelaki dalam perjalanan ke masjid (pergi dan balik) dengan berbagai ragam dan gaya - jika in town waktu kerja paling menarik -dgn office attire berjalan menuju masjid..tetapi bila cuti umum tak taulah macammana keadaannya...pernah cuba tapi tak menariklangsung!
    2)Keadaan jemaah mengambil wuduk dalam satu barisan..ini mmg tak boleh tercapai...hanty ni pompuan, pernah cuba baru2 ni di Masjid Kotaraya JB (curi2 dgn wide lens..mana nak menjadi)...dapat mmg dapat as usual main blasah jer ntah apa2 yg dapat..
    3)..mcm2 lagi yg belum tercapai dan masih dlm impian...

    ..yg penting set tema..mesti ada spt kata guru hanty dululah..tak kisahlah tema apa...it can just be a "green" theme..anything green you shoot...contohjer lah...(tapi jgn ikut peranagi hanty slelau larik dari tema)
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  4. #4

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Petaling Jaya, Malaysia, Malaysia
    Posts
    1,149

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    apa yg menarik pada 25 Dec utk dishoot?? Sedia maklum ia cuti umum dan kebetulan jatuh pada hari Jumaat...hanty cadangkan...tema "Jom Solat Jumaat"...pergi awal2 ke masjid..spt Aji kata rancang betul2 apa yg nak dishoot tu...hanty masih gagal dapatkan komposisi menarik dlm wish list tema ini..antaranya..

    1) keadaan orang ramai/lelaki dalam perjalanan ke masjid (pergi dan balik) dengan berbagai ragam dan gaya - jika in town waktu kerja paling menarik -dgn office attire berjalan menuju masjid..tetapi bila cuti umum tak taulah macammana keadaannya...pernah cuba tapi tak menariklangsung!
    2)Keadaan jemaah mengambil wuduk dalam satu barisan..ini mmg tak boleh tercapai...hanty ni pompuan, pernah cuba baru2 ni di Masjid Kotaraya JB (curi2 dgn wide lens..mana nak menjadi)...dapat mmg dapat as usual main blasah jer ntah apa2 yg dapat..
    3)..mcm2 lagi yg belum tercapai dan masih dlm impian...

    ..yg penting set tema..mesti ada spt kata guru hanty dululah..tak kisahlah tema apa...it can just be a "green" theme..anything green you shoot...contohjer lah...(tapi jgn ikut peranagi hanty slelau larik dari tema)
    Pergh! Idea memang MALATOPSSSS! Cabutttttttttttttttttttttttttttttttttssss!
    TRUE CANONIANS
    My Fotopages
    My flickr

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    oit adikku zul..kembar siam kamu si Askme mana???wakakakkakakakakaka..dia kan duk area subang..suh ler dia join..bawakler semau kamera CANON yg ada..waimma yg kecik dapat free masa kat berjaya tiem square tu...sssh...harap2 dia tak baca...kalau idak sure kena ban naik 4X4 nya lagik...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  6. #6

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Petaling Jaya, Malaysia, Malaysia
    Posts
    1,149

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    oit adikku zul..kembar siam kamu si Askme mana???wakakakkakakakakaka..dia kan duk area subang..suh ler dia join..bawakler semau kamera CANON yg ada..waimma yg kecik dapat free masa kat berjaya tiem square tu...sssh...harap2 dia tak baca...kalau idak sure kena ban naik 4X4 nya lagik...
    Lepas berzikir panjang tadi, dia tido jap Kak Zain.. Hujan kat PJ & Subang kan....
    Lepas ni, tgh malam kang nak tahajjud pulak....

    Ni dah OT ni kak.... kang Avam DOME Banned kita pulak...
    TRUE CANONIANS
    My Fotopages
    My flickr

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    Quote Originally Posted by badangperkasa View Post
    Lepas berzikir panjang tadi, dia tido jap Kak Zain.. Hujan kat PJ & Subang kan....
    Lepas ni, tgh malam kang nak tahajjud pulak....

    Ni dah OT ni kak.... kang Avam DOME Banned kita pulak...
    ..masih relevant don't worry...kita harap ramai belah2 Subang ikuti photo hunting ni...Askme ni kan area Subang...sat eik ..kak zain tolong uarkan di facebook...mesti ramai hangin asek2 Fotomedia Malaysia jer yg kak zain heboh2kan...well...who cares??tak lama lagi sure kak zain delisted from friends list...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    ..masih relevant don't worry...kita harap ramai belah2 Subang ikuti photo hunting ni...Askme ni kan area Subang...sat eik ..kak zain tolong uarkan di facebook...mesti ramai hangin asek2 Fotomedia Malaysia jer yg kak zain heboh2kan...well...who cares??tak lama lagi sure kak zain delisted from friends list...
    lama dah perati nims
    wakaka
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  9. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USJ
    Posts
    61

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    brader - brader n sorang anty...
    timaseh sesangat bg tunjuk ajar yg baguih ni...

    tujuan sebenarnye nak kenal memember FMDC yg dok kat subang... dlm mase yg same...
    nak blajar ilmu photography yg terlalu le cetek nye ni haa...

    (asek dok tgk gamba org lain then try n error) ...

    so... target utama adalah utk blaja amek potrait / angle & moment capture.. tetambah lagik kalau ade otai otai lame ni yg dtg... lagi baguih... alhamdulillah... kalau nak di lanjutkan sampe ke semayang pon masjid dkat haaa... huhu..

    N.. oleh krane xde theme lagik.. mungkin memember lain bole bagik cadangan yg memberangsangkan..

    Well.. apa lagik...moh le turun beramai-ramai... kalau bukan dr subang pon ape salahnye... hehe
    Last edited by momentsnap; 22nd December 2009 at 11:10 PM.

  10. #10

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USJ
    Posts
    61

    Re: Jumaat | 25 Dec '09 | Jom Photo Hunting | Subang

    Quote Originally Posted by momentsnap View Post
    brader - brader n sorang anty...
    timaseh sesangat bg tunjuk ajar yg baguih ni...

    tujuan sebenarnye nak kenal memember FMDC yg dok kat subang... dlm mase yg same...
    nak blajar ilmu photography yg terlalu le cetek nye ni haa...

    (asek dok tgk gamba org lain then try n error)
    ...

    so... target utama adalah utk blaja amek potrait / angle & moment capture.. tetambah lagik kalau ade otai otai lame ni yg dtg... lagi baguih... alhamdulillah... kalau nak di lanjutkan sampe ke semayang pon masjid dkat haaa... huhu..

    Well.. apa lagik...moh le turun beramai-ramai... kalau bukan dr subang pon ape salahnye... hehe

    layan tgk gamba chot, kuku besi, doc faisal, wak nahari, dome, & rame lagik...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •