Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 28

Thread: Kemalangan Jalan Raya | PD-Bukit Pelandok

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Kemalangan Jalan Raya | PD-Bukit Pelandok

    26 Dis 2009: Kemalanagn baru berlaku apabila kami melalui Jalan PD- Bukit Pelandok setelah bercuti singkat di Melaka. Seorang mangsa, Shafiq (pemandu) masih tersepit didalam kenderaan manakala penumpang yang hanya dikenali sebagai Nadia dan adik nya telah dibawa keluar dan menunggu ketibaan ambulan. Suami dan anak lelaki hanty bergegas memberi bantuan, manakala hanty juga turut berenyai menyaksikan aksi2 bantuan yang diberikan oleh kedua suami dan anak serta beberapa orang awam lain.

    Ini keadaan kenderaan yang dikatakan punca kemalangan (cuba memotong kenderaan), pemandunya tidak kelihatan semasa kami tiba dilokasi.




    Mangsa (Shafiq) masih didalam kenderaan dan kelihatan ahli bomba sedang berusaha untuk mengeluarkan mangsa
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Mangsa yang telah dikeluarkan lebih awal dari kenderaan Shafiq ditenangi oleh orang awam. Dimaklumkan wanita berbaju kuning dan baju berbelang tersebut adalah antara yang terawal memberi bantuan kepada mangsa.



    Kelihatan ahli bomba membuat persiapan menyelamat mangsa yang masih tersepit
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Pemandanagn tempat kejadian dari arah KL menghala ke PD.


    Kelihatan anak lelaki, Hadee sedang memayungkan mangsa dan kenderaan telah mula sesak dijalanraya
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Hubby menghubungi ahli keluarga Shafiq(PD) dan Nadia (kedah). Dimaklumkan mereka baru mneghadiri majlis perkahwinan kakak Shafiq dan dalam perjalanan kelapangan terbang untuk menghantar Nadia dan adik balik ke Kedah.



    Kelihatan anak lelaki menyingsing lengan baju bersedia untuk mengangkat mangsa keatas strecher
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Hadee menanyakan sesuatu kepada mangsa manakala kelihatan hubby masih berkomunikasi dalam talian dengan ahli keluarga mangsa.



    Dalam pada itu ahli bomba masih bertungkus lumus cuba mengeluarkan mangsa yang tersepit
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Walaupun kenderaan remuk , lampu besar masih menyala


    Sebagai pemerhati melalui lensa kamera sahaja, hanti bertanya2 kemana pula tujuan Hadee menyeberangi jalan


    Mungkinkah untuk mengambil beg tersebut dari kenderaan yangterlibat dalam kemalangan?


    Dimaklumkan akhirnya bag tersebut dan beberapa baranagn dari dalam kenderaan telah diserahkan ke pegawai penyiasat untuk diserahkan kepada bapa syafiq.
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  7. #7

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Fuhh... saya seperti berada ditempat kejadian... Terima Kasih hanty untuk coverage yang baik dan jitu lebih menyeluruh dari MSM (main stream Media)

    Moga-moga semua selamat...
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Kenderaan dari arah KL kelihatan mula sesak untuk menuruni bukit dimana berlakunya kejadian


    ..dan ini pula pemandanagn kenderaan dari arah Port Dickson


    Kelihatan sebuah kenderaan bomba baru tiba dari arah Port Dickson, yang terawal dari arah Bukit Pelandok


    Shafiq yang tersepit masih belum berjaya dikeluarkan


    Bagaimana pun Nadia dan adiknya telah dikejarkan ke hospitak PD.
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Persiapan untuk meng "jack" rangka pintu bagi membenarkan dashboard yang menghimpit Shafiq diregangkan


    Pegawai penyiasat telah mula membuat siasatan dan lapuran


    satu tugasan yang bukan mudah


    Bagaimanapun Shafiq berjaya dikeluarkan, alhamdulillah
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Kelihatan ahli bomba dari 2 kawasan yang bekerjasama dalam usaha menyelamat ini sedang membawa mangsa keluar




    Melihat keadaan kenderaan rasa seperti tidak percaya Shafiq yang masih berbeaju Melayu, sekadar mendapat kecederaan ringan sahaja.


    Hujan renyai mulai lebat, seorang ahli bomba kelihatan memayungkan Shafiq yang kemudiannay telah dibawa ke hospital denagn kenderaan Jabatan Pertahaan Awam
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kemalangan Jalan Raya ! Bi-way PD - Bkt Pelandok

    Tahniah kepada ahli bomba dan semua yang terlibat dalam usaha menyelamat, dan kepada mangsa alhamdulillah kerana kami dimaklumkan oleh ahli keluarga mangsa (ketika kami dinner disebuah restoran selepas kejadian) semua akan berada dihospital 24 jam utk observation dan mungkin ketika ini telah keluar dari hospital. Harap adik Nadia yang menghadapi hilang ingatan seketika tidak serious. Kepada yang mempunyai sedikit pengetahuan menyelam at eloklah memberi bantuan jika kebetulan berada /melalui lokasi kejadian. Hari ini hari mereka dan entah bila pula mungkin kita atau ahli keluarga kita.
    Hubby hanty memang telah biasa menghulur bantuan sedemikian tetapi tidak bagi anak hanty Hadee, bakal safety officer insyaAllah.

    Untuk ingatan bersama, Berhati2 dijalanraya dan apabila memberi bantuan jangan fikir/pilih bangsa atau agama, kerana dimaklumkan mangsa kejadian tidak ada yang membantu sedangkan mangsa yang dari satu kenderaan lagi (lain bangsa) telah dibawa dengan kenderaan awam lebih awal lagi. :evil:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Kemalangan Jalan Raya | PD-Bukit Pelandok

    Nice coverage auntie..

    RTA.. road traffic accident, setahu saya masih lagi pada tangga teratas sebagai punca morbidity and mortality di negara kita ni.. Tak tau mana silapnya..

    Berhati2 la bila berada atas jalan raya tu.. terutama pada musim2 cuti dan perayaan nie..

  13. #13

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Subang, wangsa maju
    Posts
    261

    Re: Kemalangan Jalan Raya | PD-Bukit Pelandok

    tahniah aunty...memang beh...semuga mereka semua selamat...amin..
    ~ I don't care if I fall as long as someone else keeps on shooting. ~:rolleyes:
    http://www.flickr.com/photos/hakeim134/

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Kemalangan Jalan Raya | PD-Bukit Pelandok

    tahniah hanty
    mana tau gambar ni dah wired dalam bernama
    ttthehe

    1. apa perasaan hanty bila dapat shoot LIVE macam ni?
    2. gambar camana yg hanty imagine masa mula-mula tau ada accident tu?
    3. berapa lama kejadian ni dah berlaku sebelum hanty zeng sampai?
    4. ada photographer lain selain hanty?
    5. jadik ke kata nak belanja nasi kambing malam ni?
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  15. #15

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Kemalangan Jalan Raya | PD-Bukit Pelandok

    liputan yang cukup lengkap.. leh jd wartawan sambilan kat akhbar la nih.. cuba apply kt bernama n takbernama.. hehehe(gurau jer..).. kemalangan nie kebanyakan terjadi atas sikap pemandu sendiri.. kekadang, kita dah cukup berhati2 tapi orang lain pulak yang hentam kita...
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •