Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 103

Thread: UNICEF 366 FotoCalendar Submission | Part I

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    UNICEF 366 FotoCalendar Submission | Part I

    fotocalendar project yang memuatkan 366* karya setiap members di fotomedia malaysia
    1 member fotomedia hanya boleh submit 1 sahaja foto mereka
    *366 hari. 1 hari 1 foto

    anda boleh post di sini untuk proses saringan
    & nyatakan 1 tarikh yang anda mahu photo anda dilekatkan di photocalendar ini

    jika terpilih semua foto akan diletakkan di frontpage ini
    fotocalendar ni boleh dipakai setiap tahun kerana
    kita hanya mencatatkan bilangan hari & bulan sahaja tanpa nama hari

    syarat-syarat
    1. foto hendaklah dalam bentuk 600x400 pixels
    2. foto tu adalah hakmilik anda sendiri
    3. foto yang dilarang upload di forum juga tak boleh disubmit pada fotocalendar ini
    4. anda boleh buat sebarang editing pada foto anda
    5. foto yg menggunakan direct flash & bounce ke langit juga dibenarkan
    6. tiada watermark pada foto
    7. kami akan paparkan nama & information website anda sekali di bawah foto anda tu
    8. dilarang bergaduh jika tarikh yg anda nak orang lain dah rembat dulu
    9. admin berhak memindah tarikh jika collection dah cukup 366 foto ke semuanya

    ini adalah contoh fotocalendar yang akan dikeluarkan


    kita akan print fotocalendar ini bila dah siap
    boleh diletakkan di atas meja, atas tv, dalam kereta, pejabat, rumah jiran atau
    buat hadiah kepada bakal mak mertua atau bakal adik ipar isteri kedua anda
    ttthehe

    __________________________________________________ _________________________________________

    Tarikh/Date: 16 Januari
    Tajuk/PhotoTitle: K.U.A.N.T.A.N
    Nama Penuh/Full Name: Alif Amirul Salam bin Yaacob
    Nickname: Tahtingting
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 14 Februari
    Tajuk/PhotoTitle: Kasih Sayang
    Nama Penuh/Full Name: Amir Ridhwan bin Mohd Ghazali
    Nickname: red
    Website: http://malaysianspiders.blogspot.com/
    Favourite Quotes: "There is enough in this world for everybody's need, but not enough for anybody's greed."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 23 Mac
    Tajuk/PhotoTitle: Senja Itu
    Nama Penuh/Full Name: Abdulhaleem Mohd Ershad b. Mohamad
    Nickname: alemershad
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 1 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Kerja
    Nama Penuh/Full Name: Reezuan bin Zainal
    Nickname: reezuan
    Website: http://www.flickr.com/photos/reezuan
    Favourite Quotes: "Antara lukisan dan tajuk, manakah lebih awal? Jawapannya: Sudut Pandangan!" - Diambil dari Buku U-Turn Ke Jalan Lurus



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 5 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Yummy
    Nama Penuh/Full Name: Siti Shahrosamirah binti Shaharman
    Nickname: AmyAmirah
    Website: www.flickr.com/amy_amirah
    Favourite Quotes: "Seek the 'lights' and live within the 'lights'."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 6 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Roar Merlion!
    Nama Penuh/Full Name: Syahariah Sajuri
    Nickname: risya RS
    Website: ?
    Favourite Quotes: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dream."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 8 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: SuperGT Lexus ENEOS SC430
    Nama Penuh/Full Name: Ahmad Hizad Che Haron
    Nickname: ejatz
    Website: http://www.flickr.com/ejatfotografi
    Favourite Quotes: "A good snapshot stops a moment from running away"



    __________________________________________________ ____________________________________



    Tarikh/Date: 12 Mei
    Tajuk/Title: Waiting
    Nama Penuh/Full Name: Azizan Peryatin
    Nickname: doc_A
    Website: http://www.flickr.com/photos/doc_a82
    Favourite Quotes: "Contoh Terbaik Adalah Nasihat Terbaik" - Fuller

    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 18 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Budak Budak Main Ayaq
    Nama Penuh/Full Name: ?
    Nickname: ashikinabdullah
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 22 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: ?
    Nama Penuh/Full Name: ?
    Nickname: hakeim134
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 1 Jun
    Tajuk/PhotoTitle: Blessed Sunrise
    Nama Penuh/Full Name: Mohammad Firdaus bin Mahadi
    Nickname: Firdaus™
    Website: ?
    Favourite Quotes: "Captures the spiritual beauty of creation itself."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 10 Jun
    Tajuk/PhotoTitle: ?
    Nama Penuh/Full Name: Ahmad Faizal Yahya
    Nickname: ahmadfaizal
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh: 2 Julai
    Tajuk/PhotoTitle: Happy Family
    Nama Penuh: Sheikh Muhd Rusydi bin Shaikh Hassan
    Nickname: laporpo
    Website: ?
    Favourite Quotes: "Capture the moment."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 4 Julai
    Tajuk/PhotoTitle: The Twelve Apostles
    Nama Penuh/Full Name: Sallehuddin Ishak
    Nickname: Anden
    Website: http://www.flickr.com/photos/andenkm
    Favourite Quotes: "Ek elen."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 26 Julai
    Tajuk/Title: Tenang
    Nama Penuh/Full Name: Saiful Anuar
    Nickname: ponato
    Website: www.saifulanuar.com
    Favourite Quotes: "Tanpa permulaan, anda tidak akan sampai ke mana-mana"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 31 Julai
    Tajuk/PhotoTitle: StormLight
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Hasmi Hamidi
    Nickname: mudme
    Website: flickr.com/photos/mudme | www.underoneroof-fg.com
    Favourite Quotes: "Once photography enters your bloodstream, it's like a disease."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 3 Ogos
    Tajuk/PhotoTitle: Dunia Semakin Tua
    Nama Penuh/Full Name: Mohamad Ali Sulaiman
    Nickname: pistOL7
    Website: http://www.flickr.com/photos/massskfoto
    Favourite Quotes: "Semalam adalah sejarah, hari ini adalah anugerah, esok harap-harap tak parah."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 30 Ogos
    Tajuk/Title: An Old Tree at KTM Ipoh
    Nama Penuh/Full Name: Fathil
    Nickname: lantis_82™
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 4 September
    Tajuk/PhotoTitle: Hello World
    Nama Penuh/Full Name: Syahreil Hafiz Bin Samsudin
    Nickname: buttet
    Website: http://buttet.net/photoblog2
    Favourite Quotes: ?




    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 8 September
    Tajuk/PhotoTitle: Sleeping Baby
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Khairizal Jusoh
    Nickname: Rizal Mohd
    Website: ?
    Favourite Quotes: "You don't take a photograph, you make it." - Ansel Adams



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 9 September
    Tajuk/PhotoTitle: Petite Dragon
    Nama Penuh/Full Name: Norsalina bt Harun
    Nickname: Salina
    Website: ?
    Favourite Quotes: “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.” - Albert Einstein



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 11 September
    Tajuk/PhotoTitle: My Rinjani Dream
    Nama Penuh/Full Name: ?
    Nickname: dR ali
    Website: ?
    Favourite Quotes: ?
    Error: Date 10 Sept taken. Transfer to 11 Sept?



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 30 September
    Tajuk/PhotoTitle: Jeti di Langkawi
    Nama Penuh/Full Name: Syed Shirazi
    Nickname: shearazi
    Website: ?
    Favourite Quotes: "It's not the camera, it's the man behind the camera."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 18 Oktober
    Tajuk/PhotoTitle: Minus Zero From Low's Peak
    Nama Penuh/Full Name: Abdul Hafiz Abdul Hamid
    Nickname: pitouch
    Website: www duniapesona.com
    Favourite Quotes: "Don't give me a thousand words, just give me a single picture."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 2 November
    Tajuk/PhotoTitle: More Than Child's
    Nama Penuh/Full Name: Isma Riza Binti Zakaria
    Nickname: Ismariza
    Website: ?
    Favourite Quotes: “Shoot for the moon. Even if I miss, I'll land among the stars.”



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 4 November
    Nama Penuh/Full Name: Fifian Iromi
    Nickname: bigbrother
    Website : www.fifianiromi.com
    Tajuk/Title: Acrobatic Sunset
    Favourite Quotes: "Image can be anything..anything can be image"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 23 November
    Tajuk/PhotoTitle: Black on Green
    Nama Penuh/Full Name: Amin Aizuddin Maharam
    Nickname: OnTheSpot
    Website: http://onthespot.fotopages.com
    Favourite Quotes: "Each of us is an angle with one wing, embrace each other so we can fly"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 30 November
    Tajuk/PhotoTitle: Damai di Sekinchan
    Nama Penuh/Full Name: Nazarudin Wijee
    Nickname: samosa
    Website: http://www.flickr.com/photos/naza1715
    Favourite Quotes: "Live Together Die Alone."



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 5 Disember
    Tajuk/PhotoTitle: Redup
    Nama Penuh/Full Name: Affarizairul Ahmad
    Nickname: Affacino
    Website: ?
    Favourite Quotes: "Sometimes I do get to places just when God's ready to have somebody click the shutter." - Ansel Adams



    __________________________________________________ ____________________________________


    Question & Answer

    Quote Originally Posted by waja1197 View Post
    Satu usaha yang bagus....
    Nak tanya sikit Aji, tarikh akan datang pun boleh pilih gak ker?
    boleh
    anda boleh pilih sebarang tarikh
    dari 1 januari sampai 31 december
    termasuk 29 februari
    sebab tu ada 366 foto kesemuanya

    Quote Originally Posted by mkrash View Post
    Aji.. ni untuk tahun 2011 ke tahun ni...
    fotocalendar ni boleh pakai setiap tahun
    kita tak print hari & tahun

    Quote Originally Posted by mier View Post
    apa saja gmbr pun boleh la nie sbb tk phm dgn rules no. 3..leh brief sket tak?
    foto-foto seperti gambar bogel,
    gambar yang menyentuh sensitif agama, politik, budaya dan sebagainya
    adalah dilarang

    Quote Originally Posted by rei View Post
    gambar yg di submit tu mesti dlm tahun ni ke atau pakai stok gamba2 lama?
    gamba2 lama saya sumernya derek flash.
    takut tak bersesuaian aje
    gambar atau foto yang diambil bila-bila tahun pun boleh
    janji ownership foto tu anda sendiri yang punya

    Quote Originally Posted by rei View Post
    lagi satu persoalan...
    let saya kita dah submit gambau, kendian tak berpuasan hati-hati pada gamba tersebut.
    lantas kita membuat keputusan utk menukau nya.
    bagaimana tu?
    adakah ini diberi pembenaran?
    yup
    anda boleh tukar gambar tersebut
    sebelum kita print

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    boleh reserve date dan hantar foto kemudian ke aji??..ni mcm dah tender plate number keta jer ni...
    ok jika boleh , hanty reserve 4 April..
    Quote Originally Posted by abahwafi View Post
    Rasanya tak best la main cop-cop kan ?
    Saper yg antar dulu dia dapat...bukan camtu ke Abe Aji ??
    ya saya
    tak boleh book/cop-cop tarikh
    siapa hantar gambar dulu je kita bagi priority

    Quote Originally Posted by yadziz View Post
    ooo.. buat mcm kalendar rokok dunhill dulu dulu ke?
    saya ingat-ingat lupa
    lebih kurang kot cuma kalendar tu takde foto kan? just numbers

    Quote Originally Posted by mrcalium View Post
    diigtkan syarat2 xboleh letak watermark..ako tgk ade yg letak tu..ako punye gmbr ni nak kene edit balik..ade watermark la pulop..huhu
    utk proses saringan ni
    boleh letak gambar yg ada watermark dulu calium
    kami akan review balik nanti

    Quote Originally Posted by Rizal Mohd View Post
    website takde lg la... kalo takde takpe kn...?
    kena buat satu tak kira
    free pon free la
    kalau tak aku direct flash kat mata ang
    ttthehe

    Format

    semua penyertaan boleh ikut format di bawah ni sebagai standard & rujukan



    Tarikh/Date:
    Tajuk/PhotoTitle:
    Nama Penuh/Full Name:
    Nickname:
    Website:
    Favourite Quotes:
    Last edited by bigbrother; 21st January 2010 at 10:18 AM.
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  2. The Following 4 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    Luarbiasa...
    good effort mas aji...

  4. #3

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    Sebab tu saya suka FMDC.. great effort abam aji..

  5. #4

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    Satu usaha yang bagus....
    Nak tanya sikit Aji, tarikh akan datang pun boleh pilih gak ker?
    Blasah jer...

  6. #5

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    tentatively nk guna gambar ni la.. thehehe.. booking 4 November..



    Tarikh/Date: 4 November
    Nama Penuh/Full Name: Fifian Iromi
    Nickname: bigbrother
    Website : www.fifianiromi.com
    Tajuk/Title: Acrobatic Sunset
    Kata-kata Peransang Yang Diminati/Favourite Quotes: ~image can be anything.. anything can be image~
    Last edited by bigbrother; 26th January 2010 at 11:22 PM.

  7. #6

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    Aji.. ni untuk tahun 2011 ke tahun ni...
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  8. #7

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    apa saja gmbr pun boleh la nie sbb tk phm dgn rules no. 3..leh brief sket tak?
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  9. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo



    aji book 4th september ji kekekekek
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  10. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    boleh reserve date dan hantar foto kemudianke aji??..ni mcm dah tender plate number keta jer ni...

    ok jika boleh , hanty reserve 4 April..kenapa hanty nak sangat2 date ini??...ya pada 4.4. tahun ni genap hanty 50 tahun!!!jgn bebuat tak tahu pulak..sediakan hadiah2 uth makcik korang ni...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  11. #10

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Nibong Tebal, Malaysia
    Posts
    1,417

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo



    aji ... booking 18 Oct ... thehehehe
    Official Website | flickr | Official Blog | facebook
    : : w w w . d u n i a p e s o n a . c o m : :

  12. #11

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Opis
    Posts
    1,316

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    gambar yg di submit tu mesti dlm tahun ni ke atau pakai stok gamba2 lama?
    gamba2 lama saya sumernya derek flash.
    takut tak bersesuaian aje
    "Sudah Bersara Dari Kancah Hobi Bangsawan Ini"
    http://www.syaheir.com
    http://www.flickr.com/photos/ov3rload

  13. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    dey berapa banyak alasan la ...hantar aja gambo
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  14. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    wa book 10 Jun avam aji ensem...tentatip nak pakai gambar ni

    cukup 12 budak nakal....hehehehe

  15. #14

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    Quote Originally Posted by aji View Post
    foto-foto seperti gambar bogel,
    gambar yang menyentuh sensitif agama, politik, budaya dan sebagainya
    adalah dilarang
    ok..dh phm..jap lg nk hntr gmbr gak hehehe..
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  16. #15

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Opis
    Posts
    1,316

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo

    kepada avam pejal...
    pix tu ada watermark lohhh..
    heehhe

    lagi satu persoalan...
    let saya kita dah submit gambau, kendian tak berpuasan hati-hati pada gamba tersebut.
    lantas kita membuat keputusan utk menukau nya.
    bagaimana tu?
    adakah ini diberi pembenaran?
    "Sudah Bersara Dari Kancah Hobi Bangsawan Ini"
    http://www.syaheir.com
    http://www.flickr.com/photos/ov3rload

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •