Page 5 of 5 FirstFirst ... 345
Results 61 to 72 of 72

Thread: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

  1. #61

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    Lens UWA yang ko maksudkan tuh berapa mm focal dia?
    antara risiko menggunakan UWA pada group photo nih paham2 je laa yek.. nilai gambar nk kena jaga jugak...klu kita pon kita marah tgk gambr kita muka senget heroott kean tarik...hehehehe..bagi saya 18mm terbaik dah tu tarik

  2. #62

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    antara risiko menggunakan UWA pada group photo nih paham2 je laa yek.. nilai gambar nk kena jaga jugak...klu kita pon kita marah tgk gambr kita muka senget heroott kean tarik...hehehehe..bagi saya 18mm terbaik dah tu tarik
    Tu dia avam legem dah keluar tatabahasa....yang sebenarnya bukan UWA...tetapi lens wide biasa...itu yang cantiknya....hehehe

  3. #63

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    nak shut group foto dengan UWA bleh ajer... tambah2 kalau ramai sangat dengan limited space... buka abih wide, tapi compokan semua subjek kat tengah2, bagi banyak ruang atas+bawah+kiri+kanan untuk dicrop, jangan letak subjek rapat dengan ujung framing, blah tepi tu distortion yang menyebabkan subjek herot petot ... at least crop dalam 70% dari gambar... distortion ketara akan dapat dielakkan plan sebelum shut

  4. The Following User Like This Post:


  5. #64

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    nak shut group foto dengan UWA bleh ajer... tambah2 kalau ramai sangat dengan limited space... buka abih wide, tapi compokan semua subjek kat tengah2, bagi banyak ruang atas+bawah+kiri+kanan untuk dicrop, jangan letak subjek rapat dengan ujung framing, blah tepi tu distortion yang menyebabkan subjek herot petot ... at least crop dalam 70% dari gambar... distortion ketara akan dapat dielakkan plan sebelum shut
    Bukan ker kalo dah crop 70% tuh maknanya boleh wide biasa dah kan.....sebab selalunya UWA pakai pada distance yang dekat lagi teruk barrel dia...cuma pendapat noob jer nih avam....hehehe

  6. #65

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    WIDE biasa macam 17mm or 18mm pun ada distortion pada subjek paling tepi kalau framing dah terlalu ketat... WIDE pun masih ada minor distortion bergantung pada jenis & karakter lens. Sebab tu ambe kata dengan UWA bleh buka abih wide sebab distance tu dekat, adakan ruang yang lebih untuk croping. Lagipun CS ada lens distortion correction, minor distortion bleh betulkan less than 2 minit, tapi kalau dah tight dengan WIDE, distortion kalau betulkan lagi teruk tight nanti, silap2 ada subjek yang tercrop. Kalau wide biasa tak muat nak kaver, ruang sempit ... UWA bleh jadi penyelamat... 11mm dengan 17mm besar yang amat beza coverage nya, jadi banyak ruang kosong leh include untuk cropping. Bila crop image UWA yang 70%-80% tu still masih ada ruang "bernafas" lebih yang tak over sangat tightnya.

  7. #66

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    WIDE biasa macam 17mm or 18mm pun ada distortion pada subjek paling tepi kalau framing dah terlalu ketat... WIDE pun masih ada minor distortion bergantung pada jenis & karakter lens. Sebab tu ambe kata dengan UWA bleh buka abih wide sebab distance tu dekat, adakan ruang yang lebih untuk croping. Lagipun CS ada lens distortion correction, minor distortion bleh betulkan less than 2 minit, tapi kalau dah tight dengan WIDE, distortion kalau betulkan lagi teruk tight nanti, silap2 ada subjek yang tercrop. Kalau wide biasa tak muat nak kaver, ruang sempit ... UWA bleh jadi penyelamat... 11mm dengan 17mm besar yang amat beza coverage nya, jadi banyak ruang kosong leh include untuk cropping. Bila crop image UWA yang 70%-80% tu still masih ada ruang "bernafas" lebih yang tak over sangat tightnya.
    Ooo...ok terima kasih sebab mengajar....heheheheh

  8. #67

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    WIDE biasa macam 17mm or 18mm pun ada distortion pada subjek paling tepi kalau framing dah terlalu ketat... WIDE pun masih ada minor distortion bergantung pada jenis & karakter lens. Sebab tu ambe kata dengan UWA bleh buka abih wide sebab distance tu dekat, adakan ruang yang lebih untuk croping. Lagipun CS ada lens distortion correction, minor distortion bleh betulkan less than 2 minit, tapi kalau dah tight dengan WIDE, distortion kalau betulkan lagi teruk tight nanti, silap2 ada subjek yang tercrop. Kalau wide biasa tak muat nak kaver, ruang sempit ... UWA bleh jadi penyelamat... 11mm dengan 17mm besar yang amat beza coverage nya, jadi banyak ruang kosong leh include untuk cropping. Bila crop image UWA yang 70%-80% tu still masih ada ruang "bernafas" lebih yang tak over sangat tightnya.
    hmmm..dari pemahaman saya yang nubis ni..maknanya susunan subject tu jangan terlalu kompak sehingga bahagian tepi sekali pun masih ada masuk orang...kasik jarak sikit meaning.. kena zoom kaki jugaklah eh..xD

  9. #68

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    pasir gudang johore
    Posts
    343

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    Setakat ni aku cuma penah pakai 11-16 tokina dan sepanjang aku guna dalam setiap assignment cuma dua kali jer...jadi aku jual...Skang aku cuma pakai 24-70 nikkor dan 70-200 tamron. Setakat ni tak penah takde pelamin yg tak cukup nak cover, tak penah ader group shot yang takleh nak buat dan dah hampir seratus assignment wedding dah aku cover. Malahan aku pakai body D300s jadi crop 1.5 lagi. Errr.....kalau salah saya tak taulah. Cuma bagi nasihat supaya tak rugi macam saya dulu, beli pastuh jual...nasib baik beli RM1600 jual RM1800.... Heheheh. Untuk group shot seeloknya pakailah setakat normal view lens jika tidak subjek yang duduk jauh di tepi group akan distort dengan teruknya.
    hanya pendpt pribadi.. abaikan jika x menguntungkan..mgkn sb aku byk dpt job dr org yg bajet rendah, duk flet, setingan, rumah kilang, sekurang2 nye dpt mmbntu dlm keadaan yg x dijangkakn.. bosan2 g tepi laut, main lanskap hehehe..

  10. #69

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Quote Originally Posted by zammie View Post
    hanya pendpt pribadi.. abaikan jika x menguntungkan..mgkn sb aku byk dpt job dr org yg bajet rendah, duk flet, setingan, rumah kilang, sekurang2 nye dpt mmbntu dlm keadaan yg x dijangkakn.. bosan2 g tepi laut, main lanskap hehehe..
    betul tuh...takde betul salah ttg benda ni...cuma aku berkongsi pengalaman. nak ikut baca...tak nak abaikan.

  11. #70

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    1) Sekiranya tak ada bajet lebih, cukup sekadar guna lens sekitar 18-55mm yang dibekalkan (kit lens). Range ini dah sesuai untuk kebanyakan keadaan.
    2) Jika ada lebih sikit, upgrade kepada sekitar 18-135mm. Focal length ini akan memberi sedikit reach kepada subjek yang jauh - sesuai dah untuk candid dan sedikit bokeh (jika kena caranya).
    3) Jika nak flexibility terhadap cahaya, dapatkan lens yang ada aperture besar (mahal lah sikit). Tapi ini akan membantu ketika keadaan low light.

    Terbaik kalau dapat miliki focal length dari 10mm hingga 200mm (untuk APS-C). Minat dan kelebihan sasaorang dalam kerja-kerja wedding nih berbeza. Pastikan apa kelebihan tuan dan tajamkan kemahiran itu. Pemilihan focal-length adalah sebahagian dari sebab untuk mendapatkan gambar yang menarik selain teknik kendalian dan mengguna kamera. Ketajaman mata melihat sudut yang menarik juga memberi tambahan bintang kepada tuan. Terima kasih.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  12. The Following User Like This Post:


  13. #71

    Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    Otai2 kat sini hebat belaka. Banyak memberikan info kepada saya tentang dunia dan fungsi lens dslr... Salam perkenalan buat semua....

  14. #72

    Smile Re: Lens Yang Sesuai Untuk Wedding Photography

    saya newbie dan baru dalam bidang fotografi... saya memulakan kerjaya sebagai wedding fotografi baru2 ni je... saya guna canon eos 550D lens Tamron 17-50 f2.8 , standard lens 18-55mm, dengan 50mm 1.8... apa komen abg otai2... kalau ada yg perlu di tingkatkan lagi abg2 otai beri sedikit komen ye.. thx...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •