Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 43

Thread: UNICEF 366 FotoCalendar Submission | Part II

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    UNICEF 366 FotoCalendar Submission | Part II



    UNICEF 366 FotoCalendar Project

    Projek ini adalah sumbangan kecil kami daripada komuniti digital photographer kepada The United Nations Children's Fund (UNICEF)
    dalam menyokong dan menjaga kebajikan, pembangunan & perlindungan kanak-kanak di seluruh dunia.

    Ia sebuah FotoCalendar yang memuatkan 366 karya sumbangan photographer di Malaysia, Indonesia, Singapura & Brunei
    dimana setiap orang menyumbangkan hanya 1 foto sahaja
    dan keseluruhannya untuk setahun sebanyak 366 foto untuk 366 hari.
    1 hari 1 foto.

    Setiap hasil kutipan naskhah yang terjual nanti akan didermakan kepada Tabung Kanak-kanak Sedunia/UNICEF
    lawati http://www.unicef.org/ untuk keterangan lanjut

    Untuk makluman, thread ni adalah sambungan
    dari Stage 1 http://www.forum.fotomedia.com.my/showthread.php?t=9417

    Anda boleh post di sini untuk proses saringan
    & nyatakan 1 tarikh yang anda mahu photo anda dilekatkan di FotoCalendar ini

    Jika terpilih, semua foto akan diletakkan di frontpage ini.

    FotoCalendar ini boleh dipakai setiap tahun kerana
    kita hanya mencatatkan bilangan hari & bulan sahaja tanpa nama hari

    Syarat-syarat

    1. Foto hendaklah dalam bentuk 600x400 pixels.
    2. Foto adalah hakmilik anda sendiri.
    3. Foto yang dilarang upload di forum juga tak boleh disubmit pada FotoCalendar ini.
    4. Anda boleh buat sebarang editing pada foto anda.
    5. Foto yg menggunakan direct flash & bounce ke langit juga dibenarkan.
    6. Tiada watermark pada foto tersebut.
    7. Sila dapatkan kebenaran terlebih dahulu jika foto anda melibatkan wajah & rupa paras individu.
    8. Kami akan paparkan nama & information website anda sekali di bawah foto anda tu nanti.
    9. Admin berhak memindah tarikh jika collection dah cukup 366 foto ke semuanya.

    Ini adalah contoh FotoCalendar yang akan dikeluarkan


    Kita akan print FotoCalendar ini bila dah siap.
    Anda boleh letakkan kalendar istimewa ini di atas meja, atas tv, dalam kereta, pejabat, rumah jiran atau
    buat hadiah hantaran letak sebelah tepak sirih ttthehe.

    Berikut adalah penyertaan sebelum ni (Stage 1)

    __________________________________________________ ____________________________________

    16 Januari | K.U.A.N.T.A.N | Alif Amirul Salam bin Yaacob
    __________________________________________________ ____________________________________

    14 Februari | Kasih Sayang | Amir Ridhwan bin Mohd Ghazali
    __________________________________________________ ____________________________________

    23 Mac | Senja Itu | Abdulhaleem Mohd Ershad b. Mohamad
    __________________________________________________ ____________________________________

    1 Mei | Kerja | Reezuan bin Zainal
    __________________________________________________ ____________________________________

    5 Mei | Yummy | Siti Shahrosamirah binti Shaharman
    __________________________________________________ ____________________________________

    6 Mei | Roar Merlion! | Syahariah Sajuri
    __________________________________________________ ____________________________________

    8 Mei | SuperGT Lexus ENEOS SC430 | Ahmad Hizad Che Haron
    __________________________________________________ ____________________________________

    12 Mei | Waiting | Azizan Peryatin
    __________________________________________________ ____________________________________

    18 Mei | Budak Budak Main Ayaq | Ashikin Abdullah
    __________________________________________________ ____________________________________

    1 Jun | Blessed Sunrise | Mohammad Firdaus bin Mahadi
    __________________________________________________ ____________________________________

    10 Jun | ? | Ahmad Faizal Yahya
    __________________________________________________ ____________________________________

    2 Julai | Happy Family | Sheikh Muhd Rusydi bin Shaikh Hassan
    __________________________________________________ ____________________________________

    4 Julai | The Twelve Apostles | Sallehuddin Ishak
    __________________________________________________ ____________________________________

    26 Julai | Tenang | Saiful Anuar
    __________________________________________________ ____________________________________

    31 Julai | StormLight | Mohd Hasmi Hamidi
    __________________________________________________ ____________________________________

    3 Ogos | Pencari Kerang | Mohamad Ali Sulaiman
    __________________________________________________ ___________________________________

    30 Ogos | An Old Tree at KTM Ipoh | Fathil
    __________________________________________________ ____________________________________

    4 September | Hello World | Syahreil Hafiz Bin Samsudin
    __________________________________________________ ____________________________________

    8 September | Sleeping Baby | Mohd Khairizal Jusoh
    __________________________________________________ ____________________________________

    9 September | Petite Dragon | Norsalina bt Harun
    __________________________________________________ ____________________________________

    11 September | My Rinjani Dream | Ali Shamsul Bahar
    __________________________________________________ ____________________________________

    30 September | Jeti di Langkawi | Syed Shirazi
    __________________________________________________ ____________________________________

    18 Oktober | Minus Zero From Low's Peak | Abdul Hafiz Abdul Hamid
    __________________________________________________ ____________________________________

    2 November | More Than Child's | Isma Riza Binti Zakaria
    __________________________________________________ ____________________________________

    4 November | Acrobatic Sunset | Fifian Iromi
    __________________________________________________ ____________________________________

    23 November | Black on Green | Amin Aizuddin Maharam
    __________________________________________________ ____________________________________

    30 November | Damai di Sekinchan | Nazarudin Wijee
    __________________________________________________ ____________________________________

    5 Disember | Redup | Affarizairul Ahmad
    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 3 Mac
    Tajuk/PhotoTitle: Blue Sunset
    Nama Penuh/Full Name: Yaman Ibrahim
    Nickname: yamanz
    Website: www.flickr.com/photos/yamanibrahim
    Fav quotes: " I have a dream..."


    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 18 Mac
    Tajuk/PhotoTitle: Seri Wawasan Bridge - After Dusk
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Hazwan Hashim
    Nickname: JuanLova
    Website: http://juwelova.blogspot.com
    Favourite Quotes: "Beauty lies within the eyes of its beholder"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 6 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Pagi di Kuala Sat
    Nama Penuh/Full Name: Jamalludin Ab Rahman
    Nickname: tembeling
    Website: www.tembeling.com
    Favourite Quotes: “There are no rules for good photographs, there are only good photographs.” - Ansel Adams



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 22 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Jumper Spider - I'm Watching You
    Nama Penuh/Full Name: Saiful Mustakim Ayob
    Nickname: hakeim134
    Website: http://www.flickr.com/photos/hakeim134/
    Favourite Quotes: "I don't care if I fall as long as someone else keeps on shooting"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 18 August
    Tajuk/PhotoTitle: Sunset in Batu Laut
    Nama Penuh/Full Name: Dashuki Mohd
    Nickname: dashuki
    Website: http://www.flickr.com/photos/awe2020/
    Favourite Quotes: "Life is a journey"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 10 September
    Tajuk/PhotoTitle: Serenity
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Fairuzaman Mohd Yaakob
    Nickname: zilzals
    Website: http://www.flickr.com/photos/fairuz_frz
    Favourite Quotes: "Sandwich every bit of criticism between two thick layers of praise"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 19 September
    Tajuk/PhotoTitle: Mother's Love
    Nama Penuh/Full Name: Shamsul Ismin Bin Tumin
    Nickname: Dinictis
    Website: http://www.flickr.com/photos/dinictis/
    Favourite Quotes: If it's worth doing, it's worth doing right



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 20 September
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Nu'man Hadi Abdul Hamid
    Nickname: adiwira
    Website: http://www.flickr.com/photos/darikeranakamera/
    Tajuk/Title: Orange In The Sky
    Favourite Quotes: "The true worth of a man is to be measured by the objects he pursues"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 30 Oktober
    Tajuk/Photo Title: Footprints in One's Life
    Nama/Full Name: Rafidah Satar
    Nickname: fida
    Website: Facebook | "Rafidah Satar"
    Favourite Quotes:"Life is beautiful"



    __________________________________________________ ____________________________________

    Tarikh/Date: 29 November
    Tajuk/PhotoTitle: Win
    Nama Penuh/Full Name: Fitri Mohamad Sinan
    Nickname: kapalkertas
    Website: http://kapalkertas.peekepiccas.com
    Favourite Quotes: "A picture worth a thousand words"



    __________________________________________________ ____________________________________


    Question & Answer

    Quote Originally Posted by waja1197 View Post
    Satu usaha yang bagus....
    Nak tanya sikit Aji, tarikh akan datang pun boleh pilih gak ker?
    boleh
    anda boleh pilih sebarang tarikh
    dari 1 januari sampai 31 december
    termasuk 29 februari
    sebab tu ada 366 foto kesemuanya

    Quote Originally Posted by mkrash View Post
    Aji.. ni untuk tahun 2011 ke tahun ni...
    fotocalendar ni boleh pakai setiap tahun
    kita tak print hari & tahun

    Quote Originally Posted by mier View Post
    apa saja gmbr pun boleh la nie sbb tk phm dgn rules no. 3..leh brief sket tak?
    foto-foto seperti gambar bogel,
    gambar yang menyentuh sensitif agama, politik, budaya dan sebagainya
    adalah dilarang

    Quote Originally Posted by rei View Post
    gambar yg di submit tu mesti dlm tahun ni ke atau pakai stok gamba2 lama?
    gamba2 lama saya sumernya derek flash.
    takut tak bersesuaian aje
    gambar atau foto yang diambil bila-bila tahun pun boleh
    janji ownership foto tu anda sendiri yang punya

    Quote Originally Posted by rei View Post
    lagi satu persoalan...
    let saya kita dah submit gambau, kendian tak berpuasan hati-hati pada gamba tersebut.
    lantas kita membuat keputusan utk menukau nya.
    bagaimana tu?
    adakah ini diberi pembenaran?
    yup
    anda boleh tukar gambar tersebut
    sebelum kita print

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    boleh reserve date dan hantar foto kemudian ke aji??..ni mcm dah tender plate number keta jer ni...
    ok jika boleh , hanty reserve 4 April..
    Quote Originally Posted by abahwafi View Post
    Rasanya tak best la main cop-cop kan ?
    Saper yg antar dulu dia dapat...bukan camtu ke Abe Aji ??
    ya saya
    tak boleh book/cop-cop tarikh
    siapa hantar gambar dulu je kita bagi priority

    Quote Originally Posted by yadziz View Post
    ooo.. buat mcm kalendar rokok dunhill dulu dulu ke?
    saya ingat-ingat lupa
    lebih kurang kot cuma kalendar tu takde foto kan? just numbers

    Quote Originally Posted by mrcalium View Post
    diigtkan syarat2 xboleh letak watermark..ako tgk ade yg letak tu..ako punye gmbr ni nak kene edit balik..ade watermark la pulop..huhu
    utk proses saringan ni
    boleh letak gambar yg ada watermark dulu calium
    kami akan review balik nanti

    Quote Originally Posted by Rizal Mohd View Post
    website takde lg la... kalo takde takpe kn...?
    kena buat satu tak kira
    free pon free la
    kalau tak aku direct flash kat mata ang
    ttthehe

    Format

    Semua penyertaan boleh ikut format di bawah ni sebagai standard & rujukan



    Tarikh/Date:
    Tajuk/PhotoTitle:
    Nama Penuh/Full Name:
    Nickname:
    Website:
    Favourite Quotes:
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  2. The Following 2 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Nibong Tebal, Malaysia
    Posts
    1,417

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    aji ... my website : www duniapesona.com .... part 1 dah lock .... tempek kat part 2 ..
    Official Website | flickr | Official Blog | facebook
    : : w w w . d u n i a p e s o n a . c o m : :

  4. #3

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    cheras
    Posts
    1,058

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    nak tukar tajuk bole tuan... dari 'pencari kerang' kepada 'dunia semakin tua' tQ
    jom jual gambarpistolseven gallery

  5. #4

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Tampin, Rembau, Cheras, Melaka Tengah
    Posts
    342

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by red View Post
    saya ingin mencadangkan kepada ahli2 yg mungkin mempunyai foto yg bersesuaian dgn beberapa tarikh masihi agar mempertimbangkan untuk kasi matching. seperti contoh:

    4 febuari: world cancer day
    22 mac: world day for water
    22 april: world earth day
    1 jun: hari gawai
    31 julai: hari pahlawan
    31 ogos: hari merdeka
    11 september: jet langgar wtc
    1 oktober: hari warga tua
    1 disember: hari aids sedunia

    juga tarikh2 bersejarah yang lain seperti apabila rakyat malaysia menawan everest, kemenangan sukan antarabangsa, bencana alam dan pengisytiharan bandaraya.
    hope tak menjadi kesalahan..sambungan dari stage 1.
    nak tolong tambah lagi special day leh tak.ada jumpa dalam diari..ada banyak lagi tapi tak rajin nak taip semua so amy amik mana yang best je.hukhukhuk..

    21 Januari: world hug day
    5 Mac: world book day
    19 mac: world sleep day (yang ni memang best..tapi amy kalau boleh nak everyday sleepday)
    7 april: world health day
    1 mei: labour day
    9 mei: mother's day
    16 mei: teacher's day
    17 jun: father's day
    21 jun: world music day
    8 ogos: world happiness day
    4 oktober: world animal day
    16 oktober: world food day
    20 november: world children's day

    sekian, wassalam
    "Seek the lights and live within the lights" :cool:
    www.flickr.com/amy_amirah

    ~maaf atas kekurangan...saya budak baru~

  6. #5

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Subang, wangsa maju
    Posts
    261

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Tarikh/Date: 22 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Jumper spider - im watching you
    Nama Penuh/Full Name: Saiful Mustakim Ayob
    Nickname: hakeim134
    Website: http://www.flickr.com/photos/hakeim134/
    Favourite Quotes: "I don't care if I fall as long as someone else keeps on shooting"



    *maaf avam aji...nak tukar gambo..rasanye tak finalise lagi kan..buleh kan..kan..kan..
    ~ I don't care if I fall as long as someone else keeps on shooting. ~:rolleyes:
    http://www.flickr.com/photos/hakeim134/

  7. #6

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Seri Kembangan & Kawasan Sewaktu dengannye
    Posts
    131

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Tarikh/Date: 18 mac
    Tajuk/PhotoTitle: Seri Wawasan Bridge - After Dusk
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Hazwan Hashim
    Nickname: JuanLova
    Website: http://juwelova.blogspot.com
    Favourite Quotes: "Beauty lies within the eyes of its beholder"




    p/s: Abang Aji.. ni 600x398 tau.. tak cukup sikit jek..harap2 lepas
    "Travelog Juan " http://juwelova.blogspot.com
    Nikon D80

  8. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by AmyAmirah View Post
    hope tak menjadi kesalahan..sambungan dari stage 1.
    nak tolong tambah lagi special day leh tak.ada jumpa dalam diari..ada banyak lagi tapi tak rajin nak taip semua so amy amik mana yang best je.hukhukhuk..

    21 Januari: world hug day
    5 Mac: world book day
    19 mac: world sleep day (yang ni memang best..tapi amy kalau boleh nak everyday sleepday)
    7 april: world health day
    1 mei: labour day
    9 mei: mother's day
    16 mei: teacher's day
    17 jun: father's day
    21 jun: world music day
    8 ogos: world happiness day
    4 oktober: world animal day
    16 oktober: world food day
    20 november: world children's day

    sekian, wassalam
    terima kasih amy for the info
    ada jugak tarikh dia tak sama dgn sambutan di malaysia
    contohnya utk mothers, fathers, teachers day tu
    kat europe tarikh lain, us lain, malaysia pun lain
    anyway, very good info ni
    tocheh tocheh

    Quote Originally Posted by pistOL7 View Post
    nak tukar tajuk bole tuan... dari 'pencari kerang' kepada 'dunia semakin tua' tQ
    pistol bagi sekali link website

    Quote Originally Posted by pitouch View Post
    aji ... my website : www duniapesona.com .... part 1 dah lock .... tempek kat part 2 ..
    okeng
    dah hapdet tows
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  9. #8

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    cheras
    Posts
    1,058

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by aji View Post
    pistol bagi sekali link website
    baru bikin tuan http://www.wix.com/pistOL7/pistolseven

    flickr : http://www.flickr.com/photos/massskfoto/
    Last edited by pistOL7; 29th January 2010 at 04:17 PM.
    jom jual gambarpistolseven gallery

  10. #9

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    putrajaya
    Posts
    466

    Re: 366 FotoCalendar FMDC-UNICEF Project | 1 Hari 1 Foto (Stage 2)

    finally dpt betulkan..

    Tarikh/Date: 29 November
    Tajuk/PhotoTitle: Win
    Nama Penuh/Full Name: Fitri Mohamad Sinan
    Nickname: kapalkertas
    Website: http://kapalkertas.peekepiccas.com
    Favourite Quotes: "a picture worth a thousand words"

    No virus found in this outgoing message | http://www.kapalkertas.net

  11. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by hakeim134 View Post
    Tarikh/Date: 22 Mei
    Tajuk/PhotoTitle: Jumper spider - im watching you
    Nama Penuh/Full Name: Saiful Mustakim Ayob
    Nickname: hakeim134
    Website: http://www.flickr.com/photos/hakeim134/
    Favourite Quotes: "I don't care if I fall as long as someone else keeps on shooting"



    *maaf avam aji...nak tukar gambo..rasanye tak finalise lagi kan..buleh kan..kan..kan..
    boleh nak tukar takde masalah
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  12. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: 366 FotoCalendar Project | 1 Member 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by pitouch View Post
    aji ... my website : www duniapesona.com .... part 1 dah lock .... tempek kat part 2 ..
    dah update kat stage 1
    terima kasih
    jom gi masjid lagi pitouch
    ttthehe
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  13. #12

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    2,911

    Re: 366 FotoCalendar FMDC-UNICEF Project | 1 Hari 1 Photo (Stage 2)

    Assalamualaikum Bro Aji, Sumbangan saya untuk menjayakan FMDC-UNICEF Project yang mulia ini. All the best and good luck... moga FMDC sentiasa hebat...

    Tarikh/Date: 19th September
    Tajuk/PhotoTitle: Mother's Love
    Nama Penuh/Full Name: Shamsul Ismin Bin Tumin
    Nickname: Dinictis
    Website: http://www.flickr.com/photos/dinictis/
    Favourite Quotes: If it's worth doing, it's worth doing right

    {}{}{}{}{}{} If it's worth doing, it's worth doing right {}{}{}{}{}{}

    Flickr - http://www.flickr.com/photos/dinictis
    Submit Photos to Shutterstock and make $$$! - http://submit.shutterstock.com/?ref=6109

  14. #13

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: 366 FotoCalendar FMDC-UNICEF Project | 1 Hari 1 Photo (Stage 2)



    Tarikh/Date: 10th September
    Tajuk/PhotoTitle: serenity
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Fairuzaman Mohd Yaakob
    Nickname: zilzals
    Website: http://www.flickr.com/photos/fairuz_frz
    Favourite Quotes:Sandwich every bit of criticism between two thick layers of praise.
    Last edited by zilzals; 9th February 2010 at 11:11 AM.

  15. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: 366 FotoCalendar FMDC-UNICEF Project | 1 Hari 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by zilzals View Post


    Tarikh/Date: 10th September
    Tajuk/PhotoTitle: serenity
    Nama Penuh/Full Name: Mohd Fairuzaman Mohd Yaakob
    Nickname: zilzals
    Website: http://www.flickr.com/photos/fairuz_frz
    Favourite Quotes:Sandwich every bit of criticism between two thick layers of praise.
    terima kasih zal
    tapi tolong adjust sikit mengikut format yg diberikan kat atas tu
    kita nak standardise je semua
    supaya ngam-ngam masuk lam folder kalendar tu nanti

    don wori
    admin expect foto submission ni
    sampai akhir tahun iaitu pada 31 dec 2010
    so ada banyak masa lagi nak submit foto terbaik anda
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  16. #15

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: 366 FotoCalendar FMDC-UNICEF Project | 1 Hari 1 Photo (Stage 2)

    Quote Originally Posted by aji View Post
    terima kasih zal
    tapi tolong adjust sikit mengikut format yg diberikan kat atas tu
    kita nak standardise je semua
    supaya ngam-ngam masuk lam folder kalendar tu nanti

    don wori
    admin expect foto submission ni
    sampai akhir tahun iaitu pada 31 dec 2010
    so ada banyak masa lagi nak submit foto terbaik anda
    da tuka gamba yg lebih sesuai dgn format tu aji. hehe
    gambar leh tukar-tukar.nasib baik da book 10 september.hehe
    8,9,11 da ade org rupanye.sipi2 je 10 sept takde lagi

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •