Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 22

Thread: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

  1. #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pasir gudang
    Posts
    46

    Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    Salam buat semua..

    BaruČ ni, saya ade dpt job yg agk besar..so, masa majlis berlangsung,
    saya xdapat nk tumpukan perhatian utk shoot sbb org ramai sgt..jadi gmbr yg terhasil
    mcm jadi xbetul..setting xjd, gmbar blur, gelap la..nasib baik ada ramai member boleh tolong cover..so, dapat jugak la gamba yg boleh pki..
    ada sapeČ tau cara nk hilangkan rasa gugup ni..

    sblm ni ok je..xde la plak jd mcm nie..smpi setting sume lupe..

    contoh gambar xjadi..

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    puchong + putrajaya~
    Posts
    82

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Masa Event

    anda dah amik job... itu menunjukan anda mmg berkeyakinan... cuma perlu tambahkan lagi keyakinan itu... myb anda terlalu memikirkan org sekeliling... hehe... rielax, regang2kan bdn, sempoi... wat cm anda tetamu yg dtg amik gambar... jgn pressure sgt... just my opinion... otai2 sila tlg... hehe myb juga event ni ag besar dari sebelum2 ni... apapun... gudluck!

  4. #3

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Masa Event

    sorry double entry..hehe

  5. #4

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Masa Event

    darah gemuruh la ni... xleh wat apa la bro..maybe 1st time kot..dh byk kali ilang lah kot rasa gugup ni.. yg penting jgn malu pandang muka dan mata org...fotografer la yg org x berani nk sound..

  6. #5

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    xtaw la nk ckp kan.. xpenah plak amek event besa2.. hihi... xsampai tahap lagi...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  7. #6

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Parit Raja, Malaysia
    Posts
    628

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    aku mula2 dulu pun camtu gak....gugup,senyap,diam membisu jer.....ni tips dari aku camner nak hilangkan gugup

    1. Datang awal di majlis tersebut. Tujuan untuk kita tengok keadaan sekeliling dan buat research sikit tentang apa yang kita nak ambik
    2. Dah datnag awal tu...ramah2 kan diri untuk borak2 dengan mak andam, keluarga pengantin, adik beradik pengantin dan sesiapa yang anda nampak boleh diajak borak....so kita boleh rasa selesa di majlis tersebut
    3. Buat persediaan setting pada kamera....semak setting bila dah datang awal...lighting,compose dan lain2 lagi

    Ni perkara biasa aku buat...untuk elak dari gugup...bila kita dah selesa dgn tetamu,keadaan majlis dan keluarga penagntin...barulah kita tak rasa gugup dan barulah boleh kita mencambahkan idea untuk berkarya....

    *ni taknak ikut pun boleh - minum air tongkat ali....supaya tambah tenaga.....hahahha

  8. #7

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    anda ggup? bacalah Al-Fatihah..doakan agar anda memberi khidmat terbaik untuk client anda..baca Bismillah bila mula kan kerja anda..
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  9. #8

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Parit Raja, Batu Pahat, Johor
    Posts
    50

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    Quote Originally Posted by johnny stanfet View Post
    anda ggup? bacalah Al-Fatihah..doakan agar anda memberi khidmat terbaik untuk client anda..baca Bismillah bila mula kan kerja anda..
    terbaek...!!!!
    QuluKis | 017-7102207 | 019-7460753
    facebook.com/siqulu

  10. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    69

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    create yor own event, yor own surroundings...buat rilex...
    and don forget yor mission...da subject....

  11. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Selatan Tanah Air
    Posts
    93

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    kalo pkai mode RAW, bleh edit lagi kan WB gambar2 yg xjadi ... pastu buat black & white ...
    Photoshop sudah
    [ unleash a new reality :: flickr.com/azuan85 ]____________ ____ ___ ___ _

  12. #11

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    Quote Originally Posted by azuan85 View Post
    kalo pkai mode RAW, bleh edit lagi kan WB gambar2 yg xjadi ... pastu buat black & white ...
    Photoshop sudah
    ko shoot wedd pakai RAW eh?

  13. #12

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Selatan Tanah Air
    Posts
    93

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    Quote Originally Posted by shearazi View Post
    ko shoot wedd pakai RAW eh?
    haih, aku newbie jer ... blum try utk shoot wedd lg ... stakat training2 tu ada la.
    RAW mode kekadang, tgk tempat, kalo tempat yg cantik / penting, pkai la RAW mode, kalo aktiviti bosan2 tu ... snap biasa je la ...
    [ unleash a new reality :: flickr.com/azuan85 ]____________ ____ ___ ___ _

  14. #13

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    387

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    betul kata johnny, baca doa dulu. lepas tu hisap rokok kalau merokok sambil tengok keadaan sekeliling. kalau tak hisap tarik nafas panjang2. lepas tu mulakan langkah dengan amik safe shots...lepas tu secara automatik dia akan ok lah. ni sebenarnya tekanan yang timbul kerana nak bagi yang terbaik untuk client. biasa la tu. kalau susah nak mulakan dengan creative shots, mulakan dengan yang mudah. nescaya boleh.
    Jangan asyik dok tanya, pergilah membaca.

  15. #14

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    Quote Originally Posted by 8sharp View Post
    betul kata johnny, baca doa dulu. lepas tu hisap rokok kalau merokok sambil tengok keadaan sekeliling. kalau tak hisap tarik nafas panjang2. lepas tu mulakan langkah dengan amik safe shots...lepas tu secara automatik dia akan ok lah. ni sebenarnya tekanan yang timbul kerana nak bagi yang terbaik untuk client. biasa la tu. kalau susah nak mulakan dengan creative shots, mulakan dengan yang mudah. nescaya boleh.
    sambil merokok, tgk2 la awek2 cun..hahah.baru ade semangat nk buat kije!
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  16. #15

    Join Date
    May 2009
    Location
    Muar
    Posts
    236

    Re: Cara Nak Hilangkan Rasa Gugup Semasa Event

    gemuruh ni kadang bleh buat kita hati2. tapi kalau dah sampai nak set benda simple pun jadik x reti, teruk gak dibuatnyer.
    bisanya gambar2 yg aku ambik aku view dulu. kalau x best then shoot lagi + adjust. jgn kelam kabut. prepare awal2 b4 majlis start.
    kalau tgh panik time ramai2 tu, tarik napas panjang2. adjust elok2. terlepas 2-3 moment lebih baik dari ko spoil gambar sepanjang majlis.

    aku pun bukan reti sangat amik gambo...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •