Page 1 of 15 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 222

Thread: 3-4 April 2010 | Digital Infrared Photography Workshop | Kuala Lumpur

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Talking 3-4 April 2010 | Digital Infrared Photography Workshop | Kuala Lumpur



    Tempat : Asian E University di Dataran Kewangan Darul Takaful, Kuala Lumpur
    Tarikh : 3 - 4 April 2010
    Panel : Fitra Pranadjaja & R.Dicky Yudhanto ( Ikan hiu pagel-pagel )
    MyInfrared Indonesia : Dibyo Gahari

    Yuran : RM280.00 sahaja !

    Had Peserta: Maksima 40 Orang Sahaja ( Terbuka kepada semua peminat photography! )

    + Yuran termasuk makan tengahari + minum petang semasa bengkel hari pertama
    + Percuma T-Shirt Workshop


    Tarikh Tutup Penyertaan : 31 March 2010
    (untuk pendaftaran selepas 20hb march,baju akan di beri mengikut saiz yang ada)


    Nota : Pak Dibyo Gahari daripada MyInfrared Indonesia akan turut serta dalam workshop ini , jadi kepada sesiapa yang berminat untuk mengubahsuai kamera DSLR(Nikon,Canon,Sony Alpha,Olympus) mereka menjadi kamera iR sila hubungi Aji (018 245 1288)


    Tentatif Workshop :

    3 April - Bengkel
    4 April - Hunting/Sessi Praktikal




    Jadual Workshop :

    3 April :

    8:15am - 8:45am - Pendaftaran
    9:00am - 12:30pm - Workshop
    12:30pm - 2:00pm - Makan & Solat Zuhur
    2:00pm - 4:00pm - Workshop
    4:00pm - 4:30pm - Tea Break & Solat Asar
    4:30pm - 6:30pm - Workshop

    4 April :
    8:30am - 11:30pm - Praktikal - (Model & Landscape) (lokasi akan di beritahu di hari workshop)



    Kandungan Workshop :

    A. Camera Setting
    - how to preset white balance
    - RAW file
    - picture style/color setting

    B. Waktu Pemotretan

    C. Teknik Pemotretan
    - membaca arah lighting

    D. Pemahaman Color Wheel & Swap Channel

    E. Olahan file RAW dengan Nikon NX/Canon DPP

    F. Olahan Photo di Photoshop ( skin tone dll )

    Bahan
    Teori: 10%
    Photoshop & Nikon NX/DPP: 90%



    Workshop ini terbuka kepada semua peminat photography sama ada yang sudah mempunyai kamera infrared ataupun belum dan juga yang menggunakan filter iR dan mereka yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai digital infrared photography


    Bayaran:

    Name : FOTOPAGES DOT COM
    Account Number : 12840000243050
    Bank : CIMB
    No.ROC: 001753718-P

    * Sila email slip transaksi pembayaran anda sebagai pengesahan kepada workshop@fotomedia.com.my bersama;

    1. Nama Penuh:
    2. Nickname di FMDC:
    3. Alamat Email:
    4. No.Handphone :
    5. Size Baju:

    + Hanya mereka yang membuat pembayaran dan menghantar email dengan butiran yang dikehendaki di atas akan dikemaskini nama di ruangan ini.
    + Bagi mereka yang ingin mengoprek kamera, insyaAllah pak Dibyo Gahari akan turut sama dalam workshop ini.



    Senarai Peserta

    01. Zamri Din
    02. Mohd Rizal Abd Razak
    03. Bob Shahrul
    04. Heng Fu Meng
    05. Derrick Lim
    06. A.R.Azlan Ahmad Sarbani
    07. Nik Fikri*
    08. Zulkifli Mohammad*
    09. Azhar Dungun
    10. Farouk
    11. Rahimi
    12. Khairul Faijai
    13. Zuraimy
    14. Bart Huzaimi
    15. Tarmizi Paka
    16. Muhammad Bukhari Kammarsuddin
    17. Mohd Yusuf Abdullah Sani
    18. Jabar
    19. Chew Seng Cheong
    20. Lee Chee Yen
    21. Mohamad Nazaruddin Ibrahim
    22. Wan Darwis
    23. Khairul Nizam
    24. Mior Hezril Mior Hamzah
    25. Mohd Rasdan
    26. Khairuddin Zakaria
    27. Syahrin Aziz
    28. Suhaimi Shafie
    29. Norhaslinda Jaffar
    30. Sahrol nizam bin aman
    31. Rasdi Bin Mat Johor
    32. Meor Syaharizan Meor Mohd Hariri
    33. Nazri Abu Bakar
    34. Muhaizan Murad
    35.
    36.

    Quote Originally Posted by pranadjaja View Post
    sahabat semua...

    hanya ingin menambahkan keterangan untuk materi workshop IR kali ini yang lebih mendetail dalam olahan tone...
    1. Bagaimana menciptakan tone dari filter FULL IR
    2. Bagaimana menciptakan tone dari filter Fantasy IR
    3. Bagaimana menciptakan skintone yang mendekati skintone dari kamera normal
    4. Memaksimalkan software RAW agar tone photo IR lbh maksimal
    5. Bagaimana menciptakan photo IR yang lebih berdimensi

    dan masih banyak lagi materi yang akan dibahas dalam kelas dan tentunya lebih mendetail dari materi sebelumnya yaitu didalam Basic Creative Photography & Digital Imaging Workshop pada akhir Januari lalu...

    see ya guys...


    Official Sponsor :


    www.nikon.com.my


    www.vanguardworld.com



    Peta Lokasi Workshop :


    Asian E University,
    Dataran Kewangan Darul Takaful,
    No 4, Jalan Sultan Sulaiman, 50000
    Kuala Lumpur,
    Malaysia

    List kamera untuk di ngoprek (modifikasi dari normal ke IR)

    1. D70s
    2. Sony Alpha
    3. Canon 500D
    4. Olympus E300
    5. Canon 1000D
    6. Canon 400D
    7. Nikon D80

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Digital Infrared Photography Workshop

    Photo-photo iR dari mas Fitra :


















    Photo-photo iR dari mas Dicky :










  3. #3

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    i nak masuk dome haha tunggu lama doh

  4. #4

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    R.Dicky Yudhanto & Paramita Anggie???

    ini luar biase! tp x de duit n IR camera la nk ikut, hohoho

  5. #5

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    Alahai....... kena confirm dgn Home Minister yang tak ada plan masa tu.......... kalau tak, camera je la yg pergi, ini yang rasa mcm nak menangis.........

  6. #6

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    @ putrajaya
    Posts
    266

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    wowww
    ada lagi??
    ..harga berbaloi2..
    tgh cari fund...n then gets fun

    dome:
    tentatifnya kok masih bulan Jan???
    tp acaranya tanggal 20-21 Merit kan.
    Last edited by mherizat; 13th February 2010 at 11:54 AM. Reason: n
    Personal Blog
    nak beli barangan photography ?

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    Quote Originally Posted by mherizat View Post
    wowww
    ada lagi??
    ..harga berbaloi2..
    tgh cari fund...n then gets fun
    insyallah sessi hunting kita akan buat di putrajaya
    time tu pun ada hot ballon festival,
    jadi 2+1

  8. #8

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    @ putrajaya
    Posts
    266

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    dome:
    tentatifnya kok masih bulan Jan???
    tp acaranya tanggal 20-21 Merit kan.
    Personal Blog
    nak beli barangan photography ?

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    Quote Originally Posted by mherizat View Post
    dome:
    tentatifnya kok masih bulan Jan???
    tp acaranya tanggal 20-21 Merit kan.
    udah diperbetulkan mas
    makasih
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    insyaAllah pak dibyo juga akan hadir di workshop tersebut
    kepada peserta yang nak convert ("ngoprek") versi terbaru infrared pun boleh
    anda cuma bawa kamera anda semasa pendaftaran
    semua jenis camera bisa di ngoprek
    nikon, canon, sony, olympus dll

    ir avatar

    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  11. #11

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    bumi beradat
    Posts
    42

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    wahhh best ni..dapat jumpa sama mas fitra lagi..tapi sy tak der IR Kamera bole ke bro Aji
    "aku masih belajar dan akan terus belajar"

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    Quote Originally Posted by madey View Post
    wahhh best ni..dapat jumpa sama mas fitra lagi..tapi sy tak der IR Kamera bole ke bro Aji
    gapapa mas jika tak punyai kamera ir

    macam kita gi kelas memandu la
    belum tentu kita dah ada kereta masa tu
    ttthehe
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    Quote Originally Posted by madey View Post
    wahhh best ni..dapat jumpa sama mas fitra lagi..tapi sy tak der IR Kamera bole ke bro Aji
    pengalaman tahun lepas semasa mengikuti workshop dan hunting infrared yg pertama kali di buat di jatiluhur,bandung dan kedua di rawa pening,jogjakarta ..sebahagian besar peserta tidak mempunyai kamera iR ,
    tapi penyertaan cukup ramai untuk mereka belajar tentang infrared photography.

    bagi yang membuat wedding boleh ambil peluang untuk mengetahui bagaimana digital infrared photography ini
    boleh mengembangkan lagi dunia wedding anda.

  14. #14

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    @ putrajaya
    Posts
    266

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    Quote Originally Posted by aji View Post
    insyaAllah pak dibyo juga akan hadir di workshop tersebut
    kepada peserta yang nak convert ("ngoprek") versi terbaru infrared pun boleh
    anda cuma bawa kamera anda semasa pendaftaran
    semua jenis camera bisa di ngoprek
    nikon, canon, sony, olympus dll

    ir avatar

    aduuuuhhh
    bisa terjebakkk ni
    oh avatar
    Personal Blog
    nak beli barangan photography ?

  15. #15

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Pulau Kazambo
    Posts
    7

    Re: Digital Infrared Photography Workshop | 20-21 Mac 2010 - KL

    dah full ke atau masih ada ruang kosong?
    [SIGPIC][/SIGPIC]

    Saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan.
    \\m/ Visit my blog at Roket Aelfi.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •